Dan före dopparedan!

Imorgon är det julafton! Redan! och jag som knappt hunnit längta efter tomten. Det har varit fullt upp nu de senaste dagarna, idag har jag hunnit fika med en kompis, gå på stan och hjälpa Oskar med julklapparna, vila lite, klä granen i hampis, söka i hela stan efter en ask med marmelad-godis (hittade ingen), målat naglarna (torkar nu) och spelat Mariokart på Wii m.m. m.m.

Imorgon är det jullunch och dopp i grytan kl 11.30 i Hampis och sedan fortsätter nog dagen i traditionsenlig ordning. Iår är det åttonde julen jag firar tillsammans med min sambo så det är snart jubileum :)

God Jul på er allihopa!

Dan, före dan, före dopparedan!

Jag har inte hunnit uppdatera så mycket för det har varit rätt mycket saker att göra de senaste dagarna (det har det säkert varit för er som läser också)
I lördags gjorde vi tryffel med fyra olika smaker (kaffe, apelsin, whiskey och polkagris) dom blev jättegoda men tryffelsmeten blev kanske på gränsen till lite lös så det var svårt att göra pralinerna runda, men utseéndet kanske inte spelar så stor roll när dom är så goda! Receptet som användes var det vanliga från Allers. Allers har typ bäst recept, alltid.
Vi gjorde även daim och marmelad-godis men jag vet inte vad jag kan ha gjort för fel med dom för marmeladen blev alldeles blöt och... ja blöt! Om någon har erfarenhet av marmelad-godisar får dom gärna berätta!

Söndagen var slö men på kvällen kom svärmor och svärfar på julfika och vi fick en jättefin julgrupp!

Måndagen kom mamma, Håkan och lillebror på fika, det var jättetrevligt och dom stannade länge, på kvällen hämtade vi Oskar (sambons bror) på Kallax och sen dess har vi mest bara varit i Hampis och umgåtts, ätit god mat (palt), gått på stan och shoppat julklappar, spelat Nintendo Wii (Oskar hade med sig sitt), gjort marsipanfigurer och myst på! Imorgon fortsätter det i samma anda. Jag tänkte få fika med en kompis efter lunch och sen ska jag gå på stan igen med Oskar och hjälpa till med julklappsidéerna.

För imorgon, då kan man säga att "imorgon kommer tomten" och då är det nära!! :D Jag har så många fina, spännande paket. Jag måste vara fruktansvärt snäll :)

Jag tänkte lägga upp lite bilder imorgon om jag hinner.

Over and out.

Granen står så grön och grann i stugan

Idag har vi köpt oss en rödgran enligt traditionen. Sen klädde vi den och upptäckte att trots att jag köpt lite nya pumlor iår så var det för få, årets gran var så förbaskat tät! Så vi for iväg och köpte 2 paket till... nu är den alldeles perfekt! Det enda jag saknar är gröna pumlor... det hade jag velat ha, och sånna där gamla med fördjupning i, dom är så fruktansvärt fina. Men man får väl samla på sig med åren som går...

Nu har vi risgrynsgröten i ugnen (enligt svärmorans husmoders-tips) och imorgon blir det pralinmakeri här hemma, sambon är nämligen en stjärna i köket och gör väldigt goda praliner med ögonkakaos choklad som även jag som nötallergiker äter. Slänger väl upp ett inlägg efter det också. Men före det drar vi nog en sväng på stan och köper Amandas sista julklapp :)

På måndag kommer Oskar hem från Trollhättan. Oskar är sambons lillebror och en av mina absoluta favoritpersoner :"( Det är ett helt år sedan vi träffade honom så det ska bli väldigt roligt att ses igen.



Sista dagen för julkorten!

... och jag la dom på lådan i morse. Otroligt att man alltid ska vänta till sista sekund med en del saker :)
Idag är det rätt kallt här, -18 och det ska tydligen bli värre imorrn. Det bet lite i låren när jag gick hem från jobbet... men inga fastfrusna ögonfransar förren det är kring -30 :)
Igår hade jag lite pysselstuga här hemma, för jag var ut på stan och köpte bokmärken och pumlor. Pumlorna köpte jag otoroligt billigt, 19kr/förpackning (glas å allt) på en liten affär här i stan som reade sitt pynt. Så då tyckte jag att jag hade råd att exprimentera lite med några av pumlorna... det gick sådär :P

Jag försökte lacka-på bokmärken men dom var tvugna att vara väldigt små för att det skulle bli så bra som möjligt och det var väl i alla fall någon sida som blev okej. Bra idé - inte lika bra resultat... man måste nog ha något tunnare papper om man ska lyckas bra med det... typ fina motiv från servetter?
En annan pumla testade jag att limma-på strass-stenar... dock hade jag bara rosa stenar kvar men det blev inte så tokigt på guldfärgad pumla.. dock inte så snyggt att jag vill göra det på alla.
Jag gjorde två nya tändsticksaskar iaf, det blev väldigt fint med de nya bokmärkena!
Sen slog jag in lite klappar också. Å tänk att det snart bara är en vecka kvar till jul! Herregud, vad hände med tiden egentligen??

Vi har fått världens finaste julkort, från sambons syster, lägger upp en bild på det här, hon gör alltid så fint och målar oss, iår blev det tillsammans med en av hennes fåglar som är överförtjust i sambon och sambons-föräldrars-Border Collie  Aiden, som är världens gosigaste hund och min favorit!




Julstrumpan är klar!

Jajamensan, du läste rätt! Den är klar och den blev jättefin! Nu hoppas jag bara på att den ska innehålla en liten klapp på julaftonsmorgon ;) Nu längtar jag redan till nästa år då jag får göra en till åt sambon! Det är så förbaskat roligt att brodera, jag gillar monotona rörelser och upprepningar av någon konstig anledning. Haha det kanske känns tryggt att göra samma sak om-och-om igen (?) dessutom kan jag se serier samtidigt och det är väldigt avslappnande.

Apelsinskivorna tog fleeera flera timmar på sig, tillslut orkade jag inte titta till dom så ofta vilket resulterade i att dom blev lite grillade, vissa av dom, men de flesta blev perfekta och får väl åka upp som dekoration snart.
Pepparkakshjärtana kanske inte blev snygga men jag är nöjd med skriften och dom har ju endå lite charm ;)






Helgens julmys

I helgen har det varit mycket jul på schemat. Igår bakade vi lussekatter och det som blev över av pepperkaksdegen. Lussekatterna blev gudomligt goda och saftiga! Kvällen spenderades i sängen med Voddler och filmen Chinatown som var mycket spännande :)
I morse kämpade vi oss upp kl.07 för att se på SVT's luciafirande och fika lite lussekatter och pepparkakor, det var superdupermysigt och helt klart värt att vara lite trött, vi fick ju gå och lägga oss nån timme efteråt också, det är ju endå söndag :)

Sen for vi iväg en sväng på dollarstore men det fanns inget juligt jag ville ha förutom gravljus till en ljuslykta på balkongen... Efter detta gick jag och Frida på julmarknaden i kyrkstugorna, där var det riktigt mycket julstämning. Nu håller jag på att torka apelsinskivor i ugnen (75grader, några timmar) som ska fungera som dekoration till lite olika saker. Nu ska jag fortsätta brodera på strumpan och senare blir det nog att spritsa pepparkakshjärtana som jag gjorde igår.  

På bilden syns även några kristyränglar som jag gjorde då Johanna och Sandra var här och hjälpte mig att bygga pepparkakshuset :)


Ska julstrumpan bli klar någon gång?

Idag tänkte jag få skjuts av sambon till Ida Nilssons för att köpa de garner som saknas till broderiet, så att jag kan göra klart det medan jag ser på Idol-finalen och premiär-tänder ljusen i mitt jul-arrangemang! Sambon har köpt apelsiner så jag tänkte skiva en sån och torka i ugnen så har jag lite mer dekorationsgrejs att pynta med, kanske på nåt paket? :) Sen vill jag ju göra "nejlikor-i-apelsiner" och hänga upp lite överallt... eller lägga i en skål. Sen måste jag trolla fram några brännskivor så att jag kan fixa nya julskivor till julfirandet i Hampis, dom jag gjorde för nåt år sedan är alldeles repiga :P
Imorgon ska vi baka lussebullar och det kommer bli riktigt smarrigt! :)
I slutet av nästa vecka ska granen pyntas (och köpas) och det är väl endå det allra, allra bästa med hela julen :D


Pepparkakshuset är klart!

Igårkväll dekorerade jag mitt hus, det var riktigt roligt :) Det blev väl inget arkitekturiskt märsterverk men det ser i alla fall rätt mysigt ut :)













It's the season to be jolly

Igår var det en riktigt, riktigt mysig kväll. Jag var tillsammans med Sandra och Johanna och sambon, vi bakade pepparkakor, lyssnade på julmusik och hade det väldigt roligt :) Pepparkakshuset blev inte riktigt som det skulle, men endå helt ok för att vara första gången om jag får säga det själv :D Jag vet inte riktigt vad jag hade tänkt när jag gjorde ritningen till taket för det var helt off, så taket blev en stör improvisation med sågningar och lappteknik men nog fasiken fick vi ihop ett tag tillslut! Vännerna kom över vid 19 och kl 23 var vi precis klara med huset så då orkade vi inte göra mer :)

Sandra hade en brilliant idé med att göra ett får och dekorera det med små marshmallows som ull men hon fick som aldrig till nåt får så det blev en tomte och några hjärtan istället :) Johanna satte igång och gjorde pepparkakor på löpande band och hade väl hunnit göra 3-4 plåtar innan vi ens hade fått tummen ur och producerat en enda grej så hon vann åtminstånde i kvantitet :) Hon gjorde en kanelbulle av pepparkaksdeg också vilket egentligen var ganska konstigt... Vi gjorde också några kristyränglar men dom glömde jag fotografera så det får komma med nästa inlägg.

Jag började känna mig lite krasslig i halsen igår morse och det blev värre och värre under dagen och kvällen, igårkväll var halsmandlarna väldigt svullna och idag kan jag med 98% säkerhet säga att jag nog drabbats av en släng halsfluss. Inte roligt alls! Jag lyckades endå slå in två nya klappar idag (fast jag fick vila direkt efteråt) och ikväll tänkte jag försöka mig på att dekorera mitt jätte-hus (som ser lite mer ut som en konstig kyrka än en norrbottensgård men wattahell) om jag orkar. Isåfall lägger jag ut mer bilder på det... Här är i alla fall bilder på pepparkaksbaket igår, två nya julkort och två nya julklappar:
(Idén med stjärnorna på paketet snodde jag av Sandra)




Pepparkakshus

Imorrn är det dags för mitt pepparkakshusbygge. Det är första gången för mig! Sandra och Johanna kommer över och hjälper till och gör egna grejer :) Sambon har gjort degen igår så den borde ha göttat till sig tills imorgon.
Nu sitter jag och gör en ritning till huset... jag tänkte göra en norrbottensgård. Såklart.
Jag har en känsla av att det kan bli svårt, inte att göra själva gården men att göra ett hus överhuvudtaget... har ju aldrig gjort det förr och jag har hört historier om hur svärmor brukar svära över det heta sockret och ha brännmärken på fingrarna efteråt...

Vi får se om jag lever efter imorgonkväll! :)

2:a advent

Det har inte varit sådär överdrivet mycket julpyssel på senaste tiden. Jag har slagit in 2 julklappar till och nästan broderat klart strumpan. Problemet är att jag inte kan brodera klart den innan jag har köpt en ny svart och en biege tråd för jag slarvade bort den svarta nån gång på tåget från Umeå och den biega räckte helt enkelt inte... men den är i stort sätt klar! och den blir faktiskt riktigt fin! Det är ju så att man kan känna sig lite stolt till och med!

Idag har jag mest passat på att motionera och träna eftersom jag har varit ledig så det har inte varit mycket till adventsfirande här, men igår satt jag och sambon vid köksbordet och gjorde julklappar och drack glögg, så det var riktigt myspysigt! :)
Jag har även beställt två julklappar ikväll, en till min bror och en extra till sambon, jag fick köpa en ny julklapp till min bror eftersom jag hade köpt choklad men då jag berättade det för mamma så sa hon "NEEEJ, han VÄGRAR äta choklad för att han tror att han får finnar av det" så det var bara att byta ut etiketten och ge den till någon annan som extra-present :)
Det börjar även bli dags att fundera på att köpa sig en julgran i veckan... hujahuja, å jag som har så mycket annat att göra! Jag ska till Umeå igen v.51 så när jag kommer hem därifrån är det ju bara en vecka kvar till julafton!

Dessutom vill jag tillägga att svärmor har rätt, nedräknaren ÄR fel! Och jag förstår inte riktigt varför... ni får väl tänka + en dag hedanefter.... ;)




Jag satt nyss och spelade Civ4 med lite mysbelysning om ni undrar över dator-bilden ;)


Julklappar

Idag har jag varit till Storheden (ett område utanför Luleå med affärer som Jysk, Rusta m.m.) med sambon och Frida. Vi passade på att köpa lite julklappar så när jag kom hem kunde jag ju inte hålla mig från att slå in några :)
Här kan ni få se resultatet, själv tyckte jag faktiskt att det blir rätt så fint :) Jag har bestämt vad jag ska köpa/har köpt till nästan alla, men jag vet inte vad jag ska köpa till mamma! Det är så konstigt, hon brukar vara så lätt att köpa åt men iår har jag lite ont om idéer så om hon själv vill berätta vad hon önskar sig eller om ni kunde komma med något tips så vore det till en stor hjälp :)

Jag smakade förresten julteét som jag köpte i helgen, det var riktigt gott faktiskt! Så det rekommenderas varmt, Friggs Green Chai.... en brun liten förpackning....finns bilder i äldre inlägg.




 

RSS 2.0