Det tar sig!


Hej hej! Det är en sak som är lite underlig när man har en julblogg. Det är att man har mindre tid att uppdatera när det verkligen är dags att fira, så det som egentligen borde vara hela poängen med julbloggen blir liksom förminskat eftersom man helt enkelt har för lite tid att sitta framför datorn :) Jag tänkte i alla fall göra ett litet försök idag att uppdatera om vad som händer hemma hos oss i dagarna.

Vi började göra julgodis för några dagar sedan, vi har hunnit med några smaker på praliner, fudge, svartavinbärsmarmelad, hallonkola (som jag spenderade 3h åt att slå in i cellofanpapper igår) så det är inte så mycket var nu. Sambon gjorde anisbockar igår medan jag slog in kola.
Igår fick vi också vår julgran som vi beställt så då klädde vi den i rask takt eftersom sambons familj skulle komma på julfika, och mycket riktigt hann vi städa bort allt kaos precis samtidigt som dom ringde på dörren.

Idag har jag tvättstugan och sambon gör vörtlimpa. Ikväll blir det att åka till mina svärföräldrar för en årlig tradition av att gör julgodis, jag tänkte istället gå ut på en långpromenad med familjens hund :) Jag börjar bli lite leds på att göra godis! Haha.
På torsdag ska jag gå på stan och fixa det sista med julklapparna samt "hjälpa" sambons bror att hitta alla sina julklappar, han flög upp från trollhättan igår. Och på kvällen är det dags för uppesittarkväll med min mamma, hennes respektive och min lillebror. Sedan är det dags för den stora dagen va? :) Jag hoppas att jag kommer hinna uppdatera någon mer gång innan julafton och även nån gång under mellandagarna, men jag vill bara för säkerhetsskull önska Er alla en underbar jul och ett riktigt gott nytt år!



Årets julkort

Hejsan!
Idag och i går har jag kämpat (eller hallå, det var faktiskt mest bara roligt!) med julkorten. Här får ni se ett urval av dom, hoppas ni tycker att dom är fina!











Hemma igen!

Hej på er!
I fredags kom jag hem från Umeå och har ägnat helgen åt att åter-installera mig här hemma. I lördags bakade vi pepparkakor och i söndags bakade vi lussebullar. Allt blev bra och gott! Igår jobbade jag och idag ska jag börja (!) med julkorten, hoppas jag hinner göra dom klart till den 16:e! Alla klapparna är beställda så det är bara att vänta :)
Att slå in paketen är nog det roligaste jag vet! Granen ska beställas om någon dag, det drar ihop sig! Nedan följer en liten uppdatering av prylar och pynt som åkt fram här hemma.

Fudge

Fudgen visade sig vara en utmaning. Först kokade jag över kastrullen och fick hälla över i en större kastrull. Jag tror att jag gjort något liknande med knäck förut. Det skummar mer än man kan tro! Sen blev de väldigt porösa så jag skulle nog ha gjort en tjockare massa. Hur blev de då: de smakar fantastiskt, verkligen smälter i munnen. Det är inte sista gången jag gör dessa. /Carl
Jag började med att blanda ihop mjölk, grädde, socker... ... och vaniljstång. Sen lät jag allt koka ihop precis som med kola.  Men jag hade för liten kastrull så det började koka över :) Konsistens när det är klart. Sen behandlar jag smeten som jag gjorde med fondanten. Sedan kavlar jag ut degen och låter den stå. För att slutligen skära fudgen i fyrkanter.

Pepparkaksdeg

Idag gjorde jag pepparkaksdeg. Jag har gjort den efter ett recept i ett gammalt ex. av Bonniers kokbok och det brukar bli väldigt fina pepparkakor. Såklart är degen godast. Degen ska ju vila ett tag innan man bakar den och vi tänkte väl baka pepparkakor på lördag. Jag ska göra en batch pepparkaksdeg för pepparkakshus också, men den gör jag lite annorlunda eftersom man inte ska äta den. Idag gjorde jag även fudge, men resultatet kommer imorgon. /Carl
Socker, vatten och sirap blandas i en kastrull. Så låter man blandningen koka upp. Självklart använder man smör. Och tillsätter kryddorna. När smeten svalnat tillsätter man mjölet. Den färdiga degen.

Mintfondant

Jag tog och gjorde en fondant igår som jag tänkte använda till praliner. Jag använde apotekets pepparmintsolja för första gången den var riktigt frisk och fin. Jag rekommenderar verkligen inte att man köper dr oetkers pepparmintsarom, vilket jag använde tidigare, den har knappt någon arom överhuvudtaget. Fondant används till mycket, bland annat till glasering, man bara värmer den när man ska använda den, jag smaksatte den med mint för att bli fyllning i mintpraliner. Jag gjorde den kanske främst för att temperaturen på sockret är samma som för fudge som jag tänkte göra senare; och jag ville få det rätt.
/Carl
Apotekets pepparmintsolja. Bearbetar degen ungefär som med polkagrisar. När degen är vit är den klar.

Julblommor


Hejsan!

Igår kväll kom jag hem för att spendera helgen hemma med Carl och mysa. Jag åker tillbaka till Umeå imorgon och stannar till fredagen den 10:e december, men jag tycker att Carl har gjort ett utomordentligt jobb med att sköta bloggen medan jag är borta :) Jag har gjort massor av salvor, krämer, kapslar, suppositorier, pulver och lösningar, sett föreläsningar om nukleärmedicin och haft jättekul!

Idag har jag varit en sväng på stan och köpt lite julblommor! Jag vet inte när man brukar köpa sånnt, jag har aldrig haft amaryllis eller hyacint förut men jag hoppas att dom varken kommer blomma ut eller inte blomma innan julafton! Någon som har några bra erfarenheter om ämnet? Kommer mina blommor dö? :S

Ikväll ska vi äta gott och dricka gott. Vi har laddat upp med godis och film ikväll och så mysigt som vi har det här hemma nu så tror jag att succén kommer vara ett faktum! Nedan följer några bilder på blommorna och de två jättefina sakerna jag fått av Carl i klappkalendern!





Klassiska marshmallows

Vita och matta så blir marshmallows väldigt fina om man gör dem själv. Om man inte redan gör dem till jul så bör man pröva på.

Man bör vara noggrann med mätningen av ingredienserna och ha en sockertermometer till hands; om man inte har en sockertermometer så ska man sluta koka sockret när det når 127 grader dvs: när man gör kolaprov så ska konsistensen vara mjuk, men fast.

Själva grunden till marshmallows är en italiensk maräng som man tillsätter gelatin i för att få den fastare och jag inspirerades av Allt om mat's recept på kanelmarshmallows med ett par egna finjusteringar. Jag gjorde dem med en neutral smak, för det är så jag minns dem. Dock tror jag nu så här efteråt att en liten ton vanilj i godisarna skulle göra susen; att chokladdoppa dem skulle nog också göra succé.

/Carl



Jag använder alltid en våg när jag mäter upp ingredienserna. Dela upp gula och vita Så får jag spara gulorna till något annat. Citron för att binda ihop marängen hårdare. Man bör börja med att vispa äggvitorna på en lägre hastighet för att marängen inte ska gå sönder. När skummet är klart är det dags att blanda samman med sockret. Återigen ett sockerkok, sockret ska vara 127 grader varmt; vilket man ser med ett kolaprov. Tillsätt gelatinet i det varma sockret. Tillsätt sockerkaramellen i äggviteskummet och vispa tills det blir ljummet och tjockt. Sen tillsätter man bara smeten i en smord, florsocker- och maizena-pudrad form. När smeten stelnat så skär man den i bitar och doppar den i florsocker. Sen är det bara att bjuda på godis.

Hemmagjorda polkagrisar

Det är väl inte lika vanligt att man gör polkagrisar i dag, desto större anledning att ta tillvara på konsten.

Jag heter Carl och är tillsammans med Linda som annars brukar sköta bloggen. Jag tänkte försöka skriva lite om julgodiset jag tänkte göra inför jul och visa bilder på experimenterandet och den riktiga tillverkningen för att nån kanske ska bli inspirerad.
Jag är väldigt förtjust i att experimentera i köket så jag ska försöka dokumentera det mesta jag gör. Jag tänkte först börja med att göra polkagrisar, det är något jag inte gjort förut. Jag har viss erfarenhet med sockerkokning och det kommer att behövas eftersom jag inte har någon sockertermometer.
Koket ska nå 155-165 grader om det blir varmare så börjar sockermolekylerna karamelliseras och blir bruna och sen blir de glasaktigare och splittras lätt. Jag var alltså tvungen att doppa karamellsmet i kallt vatten och se på dess struktur allt eftersom karamellen blev varmare för att avgöra temperaturen, det går ganska bra eftersom strukturen ändrar sig hela tiden, men det blir lite kladdigt, för mig i alla fall. Själva metoden att dra ut socker gör att det bildas luftbubblor i nät av sockerkristaller, detta gör karamellen vit och blank.

Allt var tvunget att vara oljat för att inte klibba, vilket det ändå gjorde. Socker och vatten på uppvärmning, fortfarande grumligt. Vattnet närmar sig kokpunkten och då bildas det skum som jag tar bort med en tesil. Kokar på under lock för att undvika sockerkristaller. Karamellen bildar trådar vid ungefär 107 grader. Smeten är lite fastare då vet jag att den snart är klar. Snabbt stoppa kokningen innan det blir ännu gulare. Färgar den ena smeten med karamellfärg försiktigt, man vill inte dra ut kristallerna... ...och häller upp den andra. När karamellen dras ut så bildas små bubblor och blir vit och blank. Färdig polkagrisstång.


Så var det färdigt, jag rekommenderar verkligen en sockertermometer och en mer friktionsfri bakduk.
//Carl

RSS 2.0