Hemmagjorda polkagrisar

Det är väl inte lika vanligt att man gör polkagrisar i dag, desto större anledning att ta tillvara på konsten.

Jag heter Carl och är tillsammans med Linda som annars brukar sköta bloggen. Jag tänkte försöka skriva lite om julgodiset jag tänkte göra inför jul och visa bilder på experimenterandet och den riktiga tillverkningen för att nån kanske ska bli inspirerad.
Jag är väldigt förtjust i att experimentera i köket så jag ska försöka dokumentera det mesta jag gör. Jag tänkte först börja med att göra polkagrisar, det är något jag inte gjort förut. Jag har viss erfarenhet med sockerkokning och det kommer att behövas eftersom jag inte har någon sockertermometer.
Koket ska nå 155-165 grader om det blir varmare så börjar sockermolekylerna karamelliseras och blir bruna och sen blir de glasaktigare och splittras lätt. Jag var alltså tvungen att doppa karamellsmet i kallt vatten och se på dess struktur allt eftersom karamellen blev varmare för att avgöra temperaturen, det går ganska bra eftersom strukturen ändrar sig hela tiden, men det blir lite kladdigt, för mig i alla fall. Själva metoden att dra ut socker gör att det bildas luftbubblor i nät av sockerkristaller, detta gör karamellen vit och blank.

Allt var tvunget att vara oljat för att inte klibba, vilket det ändå gjorde. Socker och vatten på uppvärmning, fortfarande grumligt. Vattnet närmar sig kokpunkten och då bildas det skum som jag tar bort med en tesil. Kokar på under lock för att undvika sockerkristaller. Karamellen bildar trådar vid ungefär 107 grader. Smeten är lite fastare då vet jag att den snart är klar. Snabbt stoppa kokningen innan det blir ännu gulare. Färgar den ena smeten med karamellfärg försiktigt, man vill inte dra ut kristallerna... ...och häller upp den andra. När karamellen dras ut så bildas små bubblor och blir vit och blank. Färdig polkagrisstång.


Så var det färdigt, jag rekommenderar verkligen en sockertermometer och en mer friktionsfri bakduk.
//Carl

Kommentarer
Postat av: Frida

Mycket imponerande! Verkar som att det krävs mycket tålamod och precision

2010-12-01 @ 19:39:50
Postat av: Linda/Julens pyssel

Fint som vanligt älskling! Ska bli häftigt att testa någon på fredag (om det finns någon kvar). Det är så gulligt av dig att hjälpa mig med bloggen medan jag är här i Umeå och blandar läkemedel :) Puss!!

2010-12-01 @ 20:10:23
URL: http://julenspyssel.blogg.se/
Postat av: Cissi

Oj, du får det att se så enkelt ut! Och gott! :-) Har hört att det bästa är att baka ut den på en marmorbänk? Kanske ska hem till min mamma och låta det gamla marmorbordet få sig en omgång? :-)

2010-12-02 @ 09:22:45
URL: http://christmascarol.blogg.se/
Postat av: Tomtenissans Julblogg

Jag skulle aldrig våga mig på att göra polkagrisar, men det är ju så gott och säkert ännu godare med hemmagjorda.

2010-12-02 @ 20:21:17
URL: http://tomtenissansjul.blogg.se/
Postat av: Ica (Tomtens Dotter)

Hej

Kul att se att det finns fler än min familj som gör polkagrisar :-) Ett litet tips: på Panduro finns degskrapor i plast, dessa är fenomenala när man ska vika in sockerlagen - fastnar inte alls lika mycket som i metallskraporna.

2010-12-18 @ 16:37:40
URL: http://tomtensdotter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback